BODRUM KURUMLARINDAN PAHALILIK HABERLERİNE TEPKİ
12.07.2024 16:25

Bodrum Ticaret Odası (BODTO) Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, İMEAK DTO Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç, Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdoğan Başeymez, TÜRSAB Bodrum BTK Başkanı Mustafa Demir ve BODER Başkanı Ömer Faruk Dengiz 12 Temmuz Cuma günü ortak bir basın açıklaması yaptı. BODTO 5 Nolu Konaklama Meslek Komite Başkanı Yasemin Akpınar’ın da yer aldığı toplantıda ulusal basında ve sosyal medyada Bodrum pahalı imajı yaratılmaya çalışıldığını belirten kurum başkanları bundan duydukları rahatsızlığı dile getirdi.

“Son zamanlarda ulusal basında ve sosyal medyada Bodrum’un çok pahalı olduğuna dair haberler çıkıyor. Biz de Bodrum STK’ları olarak bir basın toplantısı yapıp bu haksız karalamanın önüne geçmek istedik.” diyen Başkan Kocadon kimsenin Bodrum’un marka değerini böyle karalamalarla düşürmeye hakkı olmadığını ifade etti.

Başkan Kocadon: “Bodrum’a ve Türk turizmine haksızlık yapmak doğru değil”

Bodrum’un marka değerini kazanmak için çok uğraştığını ve buradaki işletmelerin 50 yıldır bir var olma mücadelesi verdiğini hatırlatan BODTO Başkanı, herkesin bütçesine uygun otel ve restoran olduğuna dikkat çekerek şöyle dedi: “Ülkemizdeki enflasyonu bildikleri halde Bodrum’u bu kadar karalamak doğru değil. Bodrum lahmacun ile anılmaya başladı ve lahmacun fiyat skalası oldu. Burada isteyen 120 TL’ye de lahmacun yer, bu bir tercih. Eğer siz bulunduğunuz yere botla servis yapılacak şekilde özel hizmet dahilinde bir lahmacun sipariş ettiyseniz elbette daha fazla para ödersiniz. Çeşitli karalama kampanyaları ile Bodrum’a ve Türk turizmine haksızlık yapmak doğru değil.”

“Her keseye uygun otel olduğu gibi tekne de var.”

İMEAK DTO Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç ise, “Bodrum dünyanın ve ülkemizin gözbebeği. Biz Mavi yolculuğun başladığı, denizciliğin kültür olduğu bir kasabayız.” derken her keseye göre otel olduğu gibi her keseye göre tekne de olduğunu açıkladı.

Tekne pahalı tatildir algısını da kırmak istediklerini vurgulayan Dinç, “Tekne tatili otel tatilden çok daha farklı butik özel bir tatil. Fiyatlarımız 3 yıldır euro bazında ve hemen hemen aynı ancak maalesef sezonda istediğimiz seviyede değiliz. Mavi yolculuk yapan firmalarımızda yaklaşık %30 indirimler söz konusu. Kalitede ve hizmette her zaman gözbebeği olan Bodrum’a denizcilik sektörü olarak misafirlerimizi bekliyoruz.” dedi.

Bodrum Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Erdoğan Başeymez ise, Türkiye’de enflasyon sonucu işletme sahiplerinin mecburen bunu fiyatlara yansıtmak zorunda kaldığına değinen Başeymez, Bodrum pahalı algısını hiçbir şekilde kabul etmediklerini açıkladı.

“Özellikle yerli turistlerimiz karalama haberlere inanmasınlar. Bizim her bütçeye uygun işletmemiz var. Misafirlerimizi Bodrum’a bekliyoruz.” diyen Başeymez, gelen turist Bodrum’un en marka yerinde tatil yapacaksa elbette bunun da bir bedeli olacağının altınız çizdi.

BODER Başkanı Ömer Faruk Dengiz ise, Bodrum’un pahalılık haberleri ile manipüle edilmemesi gerektiğini söylerken, işletmelerinden ellerinden geldiğince fiyat-hizmet dengesini korumaya çalıştığını belirtti.

“Bodrum gerçekten güzel insanların ve güzel işletmelerin olduğu çok özel bir yer. Bunun galiba farkında değiller.” diyen Başkan Dengiz, bu sene erken rezervasyonların çok iyi gittiğini ancak sezona yaklaşıldığında rakip destinasyonların fiyat indirmesi ile turistin daha ucuz bölgelere kaydına dikkat çekti.

TÜRSAB BTK Başkanı Mustafa Demir: “Artık lahmacun konuşmamalıyız.”

TÜRSAB BTK Başkanı Mustafa Demir ise basın açıklamasında şunları kaydetti:Siz bir ürünü almadan önce fiyatını biliyor bu fiyatı ödemeye razı iseniz bu ürünü aldıktan sonra fişini paylaşmanız ya görgüsüzlüktür ya reklamdır ya da insanların emeğini boşa harcamaktır.

Bodrum’da şu anda 3 bin TL ye her şey dahil kişi başı otel de var çok daha pahalısı da var. Haklı olarak basın pahalı olanı haber yapıyor. İnsanlar aldıkları hizmetten menün ise burada bir sorun olmamalı. Bodrum’da 50 yıllık gelenekler var. Bodrum’daki bu sosyal medya fenomeni arkadaşlar bu 50 yıllık işletmeleri, gizli hazinelerimizi haber yapsınlar.

Bodrum bir marka ve bu marka değerinin de dünya da bir karşılılığı var ve insanlar bunu ödemeye razı. Ama rakip destinasyonlar aynı kalitedeki hizmeti daha ucuza verince turistler ister istemez oraya kayıyor. Bodrum turizmin de de rakipler arttı, o sebeple bizim planlamamızda satan ürünü satmaya devam etmemiz gerekiyor.

Lahmacun konuşmamalıyız artık. Bizim algıyı Bodrum’un güzelliklerine odaklandırmamız gerekiyor. Biz neyi daha iyi yaparsak rakiplerimizin önüne geçeriz bunu düşünmemiz gerekiyor. Bodrum gibi güzel bir markanın turist çekememesinde de bizim hatalarımız var.

Otellerimizin fiyatını indirebilmesi için haksız rekabet olmaması gerekiyor. Acilen otelci ile kısa süreli konaklama yapan işletmelerin rekabetini eşit hale getirmek gerekiyor”