BODTO Haberleri
39. MUĞLA ODALARI VE BORSASI ORTAK TOPLANTISI
Değerli Üyelerimiz,
09.12.2024 13:00

4 ayda bir düzenlenen Muğla Odaları ve Borsası Ortak Toplantısı, Marmaris’te il odalarının ve borsanın katılımıyla 6 Aralık Cuma günü 39. Kez gerçekleştirildi. Marmaris Ticaret Odası Meclis Başkanı Zekiye İpci ve Yönetim Kurulu Başkanı S. Mutlu Ayhan’ın ev sahipliğinde yapılan toplantıya Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, Muğla Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Merve Fidem Barut, İşkur İl Müdürü Zahide Altınok, Muğla Odaları ve Borsa ile Deniz Ticaret Odaları Meclis Başkanları, Yönetim Kurulu Başkanları, Meclis Üyeleri, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Genel Sekreterler katıldı.

Bodrum Ticaret Odası Meclis Başkanı İlhan Ersan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları İbrahim Akkaya ve Erdem Ağan, Yönetim Kurulu Üyesi  Fatma Nur PTuncer’in katıldığı toplantının açılış konuşmasını yapan Marmaris Ticaret Odası (MTO) Yönetim Kurulu Başkanı S. Mutlu Ayhan, Muğla’nın turizmdeki potansiyeline dikkat çekerek, turist sayısındaki artışa rağmen ekonomik faydanın yeterince artmadığını belirtti. Ayhan, artan maliyetler ve çeşitli regülasyonların turizm sektörünü zorladığını ifade ederken, Muğla'nın büyük bir turizm destinasyonu olmasına rağmen hak ettiği yeri bulamadığını vurguladı.

02-013.jpg

Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü ise, Marmaris’in ana sektörünün turizm olduğunu ancak tanıtımın yetersiz olduğunu, bu nedenle yerel yönetimlerin daha fazla desteklenmesi gerektiğini belirtti. Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, ilçedeki imar ve kaçak yapılaşma sorunlarına çözüm üretmek için projeler hazırladıklarını ifade etti. Ayrıca, barınma ve istihdam sorunlarına dair devlet desteğiyle kalıcı çözümler geliştireceklerini söyledi.

İŞKUR İl Müdürü Zahide Altınok, 2024 yılında uygulanacak teşvikler ve istihdama katkı sağlayacak yeni projeler hakkında bilgi verdi. Altınok, geçen yılın aynı dönemine göre işe yerleştirme sayısının %17 arttığını ve İŞKUR’un işgücü piyasasının ihtiyaçlarına uygun eğitim programları başlattığını açıkladı. Türkiye İş Kurumu ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) iş birliğiyle işgücü piyasasının talep ettiği niteliklere uygun işgücünü yetiştirmek için bir protokol imzalandığını açıklayan Altınok Protokol kapsamında işverenlerin, çalışan sayılarının yüzde 50’sine kadar kontenjan kullanabileceğini ifade ederken 60 fiili güne kadar sürecek eğitim programları, katılımcılara hem teorik hem de pratik bilgiler sağlayacak ve kazandıkları yetkinlikleri uygulama imkanı sunulacağını belirtti.

03-011.jpg

Toplantıya katılan oda başkanları da kendi sektörlerindeki sorunları dile getirdi. Fethiye Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Çıralı, yurt dışı fuar katılımlarının Muğla için önemini vurgularken, haksız rekabetin önlenmesi için fiyat tarifelerinin düzenlenmesi gerektiğini söyledi. Milas Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Reşit Özer ise, Muğla’nın daha fazla tanıtım yapması gerektiğini, özellikle markalaşma ve coğrafi işaretli ürünlere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bülent Karakuş, fuar katılımlarının yanı sıra tarım ve lojistik sektörlerinin de desteklenmesi gerektiğini ifade ederken, Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hurşit Öztürk de gıda analiz laboratuvarı ve tarım sektörüne yönelik teşviklerin artırılması gerektiğini söyledi.

04-007.jpg

Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Akkaya ise konuşmasında şunları kaydetti “Bodrum, Muğla'nın en kalabalık ve yüzölçümü bakımından en büyük yedinci ilçesi olarak, geleceğini şekillendirecek bir planlamaya ihtiyaç duymaktadır. Bu bağlamda, ilçenin taşıma kapasitesi göz önünde bulundurularak, Bodrum'un turizmde bir marka kent mi yoksa sahil kasabası mı olacağına karar verilmesi gerektiği vurgulanmaktadır. Tüm birimleriyle, yerel halkın ve turistlerin beklentilerine uygun bir vizyon belirlenmelidir.

Artan nüfus ile paralel olarak altyapı ve üstyapı yatırımlarının hızla tamamlanması, bölgenin en büyük önceliğidir. Ayrıca, turizmin ekonomiye etkisiyle birlikte, 58 farklı sektörün de olumsuz etkilendiği gözlemlenmiştir. 2025 yılında enflasyonun düşmesi beklense de, bu düşüşün işletmelerin artan maliyetlerini rahatlatacak şekilde olmasına ihtiyaç duyulmaktadır.

Bodrum’un geleceği için bölgesel yatırımların, yalnızca yerel nüfus değil, aynı zamanda turist sayısı da göz önünde bulundurularak planlanması gerektiği ifade edilmektedir. Son olarak, turizmde asayiş konularının güçlendirilmesi, Bakanlığın yurtdışı tanıtım bütçelerinde turizm kentlerine daha fazla ağırlık vermesine ihtiyacımız vardır. ”şeklinde konuştu.

Denizcilik sektörü temsilcileri de toplantıda söz aldı. IMEAK Deniz Ticaret Odası Marmaris Şube Başkanı Halil Bağlı, Marmaris’teki deniz turizminin gerilemesine dikkat çekerek, sektörün desteklenmesi gerektiğini belirtti. IMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç ise, denizcilik sektörüne yönelik bir Boat Show düzenleyeceklerini ve yerel ürünlerin doğru şekilde tanıtılmasının önemini vurguladı. IMEAK Deniz Ticaret Odası Marmaris Şube Başkanı İlkay Tugay ise, Türkiye’nin en büyük ahşap tekne filosunun yenilenmesi gerektiğini ve deniz turizminin sürdürülebilirliği için bir deniz stratejisi oluşturulması gerektiğini söyledi.

Toplantı, Muğla’nın ekonomik ve sektörel sorunlarına yönelik çözüm önerilerinin sunulması ve sektörler arası işbirliğinin güçlendirilmesi için önemli bir adım oldu.