Bodrum Ticaret Odası Ağustos Ayı Olağan Meclis Toplantısı Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, MUSKİ Genel Müdürü Yılmaz Şengül katılımı ile gerçekleşti. 29 Ağustos Perşembe günü BODTO konferans salonunda gerçekleşen toplantı BODTO Meclis Başkanı İlhan Ersan, Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon ev sahipliğinde, BODTO Meclis Üyeleri, Komite Üyeleri, MUSKİ Genel Müdür Yardımcısı Nuri Kali, İçmesuyu Daire Başkanı Serdar Aldemir, Kanalizasyon ve Arıtma Tesisleri Daire Başkanı Nazife Erdoğan, 1.Bölge Koordinatörü Engin Başol, MUTTAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Uğur İlhami Özden, Bodrum Belediye Başkan Yardımcıları İlknur Ülküm Seferoğlu, Ahmet Yıldızhan, Meclis Üyesi Niyazi Atare, Bodrum Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Dinç, Şoförler Odası Başkanı Hasan Kablı, TÜRSAB Bodrum BTK Başkanı Mustafa Demir, Bodrum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Akdoğan, BODER Başkanı Ömer Faruk Dengiz, Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Erol Erdoğan hazır bulundu.
BODTO Meclis Başkanı İlhan Ersan yönetiminde gerçekleşen toplantının açılışını yaptıktan sonra açılış konuşmasını BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon yaptı.
Toplantı katılımcılarına teşekkür eden Başkan Kocadon, “Başkanımız Ahmet Aras’ın da geçtiğimiz günlerde paylaştığı gibi yazlık ve kışlık nüfusa göre doğru planlama yapılmamasından kaynaklı Belediyelerimizin genel bütçeden aldığı rakamın nüfusa göre yetersiz kalarak doğru yatırımlara kaynak aktarılamaması. Bunun sonuçlarını elektrik, su, kanalizasyon, atık yönetimi başta olmak üzere pek çok başlıkta Bodrumlular ve ticari işletmeler olarak olumsuz etkilenerek yaşayarak görmekteyiz.
Diğer önemli bir başlık ise, Bodrum vergi dairesine kayıtlı işletmelerin gelirleriyle genel bütçe payına, burada oldukça büyük rakamlarla ciro yapan ve İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Antalya gibi illerde merkezi bulunan şubelerin gelirlerinin eklenmemesinden kaynaklanan bir düzenlemenin olmayışı.
Bugün baktığımızda 10 bin üyemizin %25’inin merkezi başka vergi dairelerinde ve bu işletmeler büyük kazançlarını Bodrum’dan elde ederken, bu işletmelerin tüm hizmetleri Bodrum’dan sağlanırken, bütçe paylaşılırken bu pay Bodrum’a ulaşmıyor.
Bu bahsettiğimiz iki başlığın doğru yönetilmesinin sağlanmasına ihtiyacımız var. Doğru planlama ile kaynak aktarımlarının Bodrum’un ölçek ekonomisinin büyüklüğü göz önünde bulundurularak doğru hesaplanmalıdır. Bu sorun tüm Muğla ilçelerini etkilemektedir. Bu konuda birlikte hareket etmeliyiz.” diyerek önerilerini sundu.
Ardından toplantıya Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın bilgilendirme sunumu ile devam edildi.
Dünya Kenti Muğla..
Başkan Aras; “Daha dinamik, daha çağdaş, daha hızlı hareket etmek istiyoruz. Daha araştırmacı, risk alan ve daha atak olmak için öncelikle kadrolarımızı güçlendirerek, tecrübeli mesai arkadaşlarımızla yeni ekipler oluşturduk. Vizyonumuza uygun genç bu konuya gönül vermiş arkadaşlarla yola çıktık. Dedik ki dünya kenti Muğla olalım.
Birleşmiş Milletler’in sürdürülebilir kalkınma hedeflerine bakarsanız toplam 17 hedef var. Bu 17 hedefi oturduk kendi 5 yıllık planımızda neler yapılabiliriz diye değerlendirdik. Çünkü dünyanın en ünlüsü olmak istiyorsan Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği ile ortak çalışacaksın.
Yoksulluk, açlık, sağlık, nitelikli eğitim, toplumsal eşitlik, temiz su, sanitasyon, su, üretim, tüketim, sürdürülebilir şehirler, eşitsizliklerin azaltılması, sanayi, yenilikçilik, insana yakışır iş ve ekonomik büyüme eleştirmeni, temiz enerji, iklim eylemi, sudaki yaşam, karasal yaşam, barış, adalet ve güçlü kurumlar.. Tüm bu başlıklar yerel yönetimlerin öncelikli faaliyetleridir. Ve artık yerel yönetimler, kentler çok büyük önem kazandı. Yani ülke ölçeğinde çözülemeyecek sorunlar lokalde çözülebiliyor, bunu gördük.” diyerek kent vizyonunun belirlenerek çalışmaların bu doğrultuda ilerletilmesi gerektiğini vurguladı.
Muğla Kalkınma Ajansı ve Turizm Geliştirme Platformu kuruldu.
Muğla’nın kendi yerel dinamiklerini yansıtan kalkınma hedeflerini koyulduğunu, Muğla Kalkınma Ajansının çalışmalarına başladığını ve tüm ilçelerin, tüm mahallelerin verilerini ortaya koyarak yatırımların bu ajans ile bilimsel tabanlı yöneteceği bilgisini veren Ahmet Aras, “Turizm geliştirme platformunu kurduk böylece turizm master planını hazırlayarak, turizmin tanıtımdan sunumuna kadar tüm bileşenlerini birlikte yöneteceğiz.” dedi.
Genel Bütçeden Gelen Pay ile Yatırımları Yönetmek Oldukça Güç..
Sunumunun ilerleyen başlıklarında Muğla’nın genel bütçeden aldığı pay ile hizmet ettiği nüfusa cevap veremeyeceğini, yatırımların enflasyon döneminde zorlaştığını ancak kredilerle başta su, kanalizasyon, yol gibi altyapı projelerine ağırlık verileceğini belirtti. Bodrum’un su sorunun ise yapılan proje ve yeni açılacak kuyularla gelecek yıl, kayıp kaçakların da kontrol altına alınması ile sona ereceğini, bu konuya oldukça yüksek rakamlarda kaynak aktardıklarını belirtti.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras meclis üyelerinden gelen soruları yanıtlayıp, görüş ve önerilerin sunulmasının ardından toplantı gündemi kapsamında, 2024 Ağustos Ayı Odamız Faaliyetleri BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon tarafından sunularak meclis üyelerini bilgilendirdi.
Temmuz Ayı Geçici Mizanı Meclis Üyesi Toros Demirdöven tarafından paylaşılarak, onaya sunuldu.
Bodrum Güçbirliği Yatırım, Danışmanlık, Turizm, Basın-Yayın, Gıda, Tarım, İnşaat, El Sanatları, Taşımacılık, Paz. İth. İhr. Tic. Ve San. A.Ş. ve Muğla Apiterapik Arıcılık Ürünleri İşleme, Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi A.Ş hakkındaki düzenlemelerin görüşülmesinin ardından, komiteler tarafından değerlendirilen fiyat tarifesi talepleri incelendi.
Meclis üyelerinin gündeme ilişkin sektörel bilgilendirmelerinin ardından toplantı sona erdi.