Duyuru Arşivi
BODRUM SANDALETİ İTALYA’DA TANITILDI
24.07.2024 13:23

Bodrum Ticaret Odası’nın desteklediği “Bodrum sandaleti araştırmaları” kapsamında ortaya çıkan ilk bulgular, işletme yönetimi alanının dünyaca ünlü konferanslarından biri olan 40. European Group for Organizational Studies (EGOS) konferansında İtalya’nın Milano şehrinde akademi dünyasına sunuldu.

79-013.jpg

İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şükrü Özen, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi’nden Prof. Dr. Çetin Önder ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nden Doç. Dr. Serkan Dirlik’in öncülük ettiği araştırma programı ile Bodrum Sandaleti ile ilgili ilk bilimsel çalışmalar ortaya konmaya başladı. Aktif ve emekli sandalet ustaları ile yapılan derinlemesine mülakatlardan ve Bodrum sandaleti ile ilgili daha önce yayınlanmış röportajlardan hareketle büyük bir veri seti oluşturuldu. Bu kapsamda 4-6 Temmuz tarihleri arasında İtalya’nın Milano şehrinde University of Milan-Bicocca tarafından düzenlenen 40. EGOS toplantısında “Theorizing the evolution of craft industry through the case of “Bodrum Sandals”: A herringbone stitch model” isimli bildiri Prof. Dr. Şükrü Özen tarafından sunuldu. Bodrum sandaleti iş kolunun tarihsel evrimini anlatan çalışmada Bodrum’a özgü bu zanaatın tarihsel süreçte nasıl bir evrim geçirdiği ortaya konmuş oldu.

80-007.jpg

Amaç Bodrum Sandaletinin yaşatılması

“Odamız, Bodrum sandaleti için hem coğrafi işaret alınması hem de Bodrum’a özgü sandalet imalatı iş kolunun tarihsel anlatısını ortaya koymak için ‘Bodrum sandaleti araştırmaları’ programını başlatmıştır.” diyen Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, sandalet konusunda büyük bir literatür eksikliği fark ettiklerini ve bunu gidermeyi amaçladıklarını açıkladı. Dünya’nın çok farklı ülkelerinden işletme yönetimi alanında çalışan akademisyenlerin katıldığı bu önemli bilimsel konferansta Bodrum sandaleti ile ilgili bir çalışmanın sunulmuş olmasının mutluluk verici olduğunu belirten Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Bodrum’un temel ekonomik ve kültürel değerlerinden biri olan ve 1960’lı yıllardan beri var olan “Bodrum Sandaleti” ürününün yaşatılması için BODTO olarak ne gerekiyorsa yapacaklarını belirtti. Bodrum sandaletinin coğrafi işaret çalışmasının yanı sıra bir kitap da ortaya konacağını belirten Kocadon, “Bodrum sandaleti araştırmaları” ile ilgili oda bünyesinde bilimsel çalışmaların devam edeceğini bildirdi.

81-002.jpg