‘İstihdamın Anahtarı: ATSO Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi’ projesi, Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB) ile Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) tarafından açılan VOC-TEST Merkezleri Hibe Programı çerçevesinde destek almıştır. Bodrum Ticaret Odası’nın ortak olduğu projenin açılış toplantısı Antalya Ticaret ve Sanayi Odası’nda 06 Mayıs 2011 tarihinde gerçekleştirilerek, proje başlatılmıştır.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Çetin Osman Budak’ın konuşması ile başlayan toplantıya Bodrum Ticaret Odası’nı temsilen Yönetim Kurulu Üyesi Deniz Eyinç, Fethiye, Alanya, Manavgat Ticaret ve Sanayi Odaları, Tüm Gastronomi Yöneticileri Derneği, Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği, İş-Kur Antalya İl Müdürlüğü ve Akdeniz Üniversitesi temsilcileri katılmıştır.
Toplantıda dünyada uzun süredir ve ülkemizde özellikle son dönemde mesleki eğitimlerin ve yeterliliklerin belirlenmesi konusunda gelişmeler yaşandığı, işletmelerde ki rekabet gücünün desteklenmesi için mesleki eğitime verilen önemin arttığı ve mesleki yeterliliklerin belirlenmesi sürecine girildiği belirtildi.
Ülkemizde bu eksikliğin giderilmesi için ulusal yeterlilik sisteminin oluşturulmasının öngörüldüğü ve bu amaçla 2006 yılında Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun (MYK) kurulduğu, Kurumun (MYK) birçok alanda kurumlar arası işbirliği ile Avrupa Yeterlilik Çerçevesi (AYÇ) doğrultusunda meslek standartları ve yeterlilikleri geliştirdiği, kurumun teknik ve meslekî alanlarda ulusal standartları ve yeterlilik esaslarını belirlemekte; denetim, ölçme ve değerlendirme, belgelendirme ve sertifikalandırmaya ilişkin faaliyetleri yürütmekte olduğu eklendi.
Bu amaçla Mesleki Yeterlilik Kurumu’ndan onaylanmış meslek standartlarına göre, turizm sektörünün yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetleri alt sektör grubu çalışanları hedeflenmektedir. Yiyecek ve içecek operasyon sorumlusu (Seviye 5), servis yöneticisi (Seviye 5), servis görevlisi (Seviye 2,3 ve 4), bar görevlisi (Seviye 4) ve barmen/barmaid (Seviye 3) meslek gruplarına Avrupa Yeterlilikler Çerçevesinde ve uluslar arası geçerliliğe sahip ölçme, değerlendirme ve belgelendirme sistemi kurulacaktır.
Proje 24 aylık süreyi kapsamaktadır. Proje sonunda Bodrum’da da ATSO Mesleki Sınav ve Sertifikasyon Merkezi (AMESEM) bünyesinde bir şube açılacaktır. Öncelikle Akdeniz ve Ege Bölgeleri’nde daha sonra tüm Türkiye’de eğitim ve istihdam arasındaki ilişkiyi güçlendirmek, hayat boyu öğrenmeyi desteklemek ve Avrupa Yeterlilikler Çerçevesinde uyumu kolaylaştırmak hedeflenmektedir.
Proje bittiğinde yiyecek içecek sektöründe ki mesleklere yönelik ölçme ve değerlendirme merkezi olarak kişilere ulusal ve uluslararası geçerliliği olan sertifika kazandıracaktır.
Böylece öncelikle Akdeniz ve Ege Bölgesindeki yiyecek-içecek alt sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin verdiği hizmetin kalitesi artırılacak ve uluslar arası standartlar sağlanarak, rekabet düzeyi artırılacaktır.