Bu yıl 17.'si düzenlenen Ulusal Turizm Kongresi 20 Ekim Perşembe günü Bodrum Vogue otelde Muğla protokolünün açılış konuşmaları ile başladı. Turizm sektör temsilcileri ile akademisyenleri buluşturmayı amaçlayan kongre çıktılarının Muğla'nın Turizm Master Planının hazırlanmasına katkı sağlaması bekleniyor. T.C. Bodrum Ticaret Odası'nın da destek vererek, ilgili Meslek Komitesi, üyeleri ve personelleriyle katıldığı kongre 23 Ekim Pazar sonlanacak.
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Turizm Fakültesinin ev sahipliğinde Bodrum'da düzenlenen 17. Ulusal Turizm Kongresi'nde konuşan Muğla Valisi Amir Çiçek, yemyeşil doğası, masmavi suları, bakir koyları, güvenli ortamı ile dünyaca ünlü destinasyonlara sahip olan Muğla'nın gelecek yıllarda daha fazla turiste ev sahipliği yapacağına inandığını söyledi. Çiçek, "Muğla sadece Türkiye için değil, tüm dünyanın en önemli coğrafi bölgelerinden biri. Doğası, havası, sahip olduğu tarihi değerlerle çok şanslı bir il olduğumuzu düşünüyorum. Muğla, birçok farklı uygarlığa ait eşsiz tarihi ve kültürel zenginlikleri, 1484 kilometrelik doğa harikası kıyı şeridi ile Türkiye'nin en önemli turizm destinasyonlarından biri olma özelliğine sahip." dedi. 12 ay turizm için kültür ve spor faaliyetlerinin önemi Çiçek'in en fazla üzerinde durduğu konulardan biriydi. Vali Çiçek, Muğla'nın tarihi ve kültürel değerleriyle marka bir şehir olduğunu ve Muğla'nın turizm master planının bir an önce hazırlanması gerektiğini vurguladı. Vali Çiçek'in ayrıca tarımın da turizm kadar önemli olduğunu söylemesi eko-turizmin önemini gündeme getirdi.
Planlama şart!
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise turizm sektörünün önünü açacak çalışmalar yapmak için kongrenin önemli olduğunu söyledi. Gürün, Muğla'nın turizm sektöründe Türkiye ve dünyada parmakla gösterilen bir kent olduğunu dile getirerek, "Bizim bundan sonraki süreçte daha çok yabancı turist yerine daha çok para harcayan yabancı turisti bölgemize çekmemiz lazım. Bu yönde çalışma yapmamız gerekiyor. Bölgemizdeki güzelliklere zaten herkes hayranlıkla bakıyor. Bu güzellikleri daha iyi değerlendirmeliyiz." diye konuştu. Turizmde özgünlüğün olması gerektiğini belirten Gürün, bilimin ışığında projeler ile her türlü krizin atlatılabileceğine işaret etti.
Bodrum Muğla'nın Parlayan Turizm İncisi
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar ise ilin sahip olduğu tarihi ve kültürel yapısıyla turizmin her alanına hizmet ettiğini vurgulayarak, bu nedenle her yıl çok sayıda yerli ve yabancı misafirin Muğla'ya geldiğini, özellikle Bodrum'un turizmin can damarı olduğunu belirtti.
Kongre Yürütme Kurulu Başkanı ve Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ozan Bahar ise istatistiki verilere dikkati çekerek, kongreye akademisyenlerden rekor sayıda katılım olduğunu söyledi. İlk defa 1990 yılında yapılan, her yıl değişik üniversitelerde düzenlenen kongrenin, akademisyenler ve sektörü bir araya getirmesinin en önemli özelliği olduğunu belirten Bahar, kongrenin ülke turizminde yaşanan sorunların çözümü için farklı önerilerin getirilebilmesi açısından önem taşıdığını kaydetti.
Açılış konuşmalarının ardından TÜROFED Başkanı Osman Ayık, TURED Başkanı Zeki Apalı, GEKA Genel Sekreter Vekili Özgür Akdoğan, Oxford Brookes Üniversitesinden Prof. Dr. Levent Altınay ve Kongre Dönem Başkanı Prof. Dr. Orhan İçöz, konuşmalarını yaparak turizmdeki sorunları ve çözüm önerilerini değerlendirdi. Özellikle Prof. Dr. Levent Altınay'ın İpek Yolu'na dikakti çekerek “Çin İpek Yolu'nu dikkate olarak politika oluşturuyor, gelecekte Orta Asya ve Çin'in sektörde önemi artacak” demesi kongreye farklı bir bakış açısı getirdi.
23 Ekim Pazar günü Kos Adası gezi programı ile bitecek olan kongreye, 61 üniversiteden 272 akademisyenin ve 60 sektör temsilcisinin katılacağı ve 148 bildiri yayınlanacağı öğrenildi.