Muğla Odaları Haberler
BAKAN ZEYBEKÇİ, MUĞLA EKONOMİ BULUŞMASINDA
Değerli Üyelerimiz,
21.03.2017 11:43

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, MUTSO ev sahipliğinde düzenlenen Muğla Ekonomi Buluşmasına katılarak iş adamları ile bir araya geldi, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

 

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) ev sahipliğinde düzenlenen Muğla Ekonomi Buluşması 19 Mart Pazar günü Muğla Barosu Hizmet Binasında gerçekleştirildi. Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla Milletvekilleri Nihat Öztürk ve Hasan Özyer, MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar, MKYK Üyesi Yelda Erol Gökcan, Muğla Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Şükrü Ayyıldız başta olmak üzere pek çok kurum yetkilisi ve  Muğlalı işadamlarının katıldığı etkinliğin konuğu Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi oldu.

 

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, şunları kaydetti: “Gerek üyelerimizin finansman ulaşımını kolaylaştırmak için çıkardığımız TOBB Nefes Kredisinde, gerek turizmcilerimizin daha çok yararlanabileceğini düşündüğümüz İstihdam Seferberliğinde 30 bin kişi sözü vermiştik. Şuana kadar 6 bin kişiyi istihdam etmiş durumdayız. Gerek odalarımızın tek durak ofis olma çalışmalarında ve gerekse Kredi Garanti Fonu'nun ihracatçılara yüzde 100 destek vermesi ve 250 milyarlık yeni bir kredi kaynağına kefil olunmasında sayın bakanımızın emeği ve katkısı yadsınamaz. Öte yandan; ihracatla ilgili bakanlık olarak yürüttüğünüz tüm çalışmalarınızı desteklediğimizi ve iş alemi olarak yanınızda olduğumuzun bilinmesini isterken, Avrupa'nın en önemli 3 ekonomisinden biri olma hedefi doğrultusunda çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz.”

 

2016 yılında iş dünyasının yaşadığı sıkıntılara değinen Başkan Karakuş, “2016 yılında ekonomi dünyası olarak işadamlarımızın pek çok sıkıntı yaşadığı bir gerçek. Bunun yanında ülkemiz de, önemli badireler atlattı.  15 temmuz darbe girişimi, Rusya ile yaşanan uçak krizi, Suriye'deki iç savaş ve ülke güvenliğimizi tehdit eden terör olayları, 2016 yılında sözünü ettiğimiz kötü gidişatın nedenleri olarak ortaya çıkıyor. Bütün bu gelişmelerin yanında, Hollanda'nın Türkiye Cumhuriyeti'nin bir bakanına sergilediği olumsuz tutumu kınıyoruz. Karşılığında bazı yaptırımlar yapmamızda doğal ancak diyaloğunda tamamen kesilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Artık bizler geçmişi unutup, geleceğe umutla bakmalıyız. Ekonomimizin daha iyiye gitmesi için 2017 yılında yapmayı planladığımız çalışmalara odaklanmalıyız.” diyerek bu kapsamda görüş ve taleplerini şu sözlerle aktardı: “Bilindiği gibi çok sayıda kamu kurumu çok çeşitli destek programı yürütüyor. Bu çeşitlilik başvuru ve takip aşamasını hem masraflı hem de zor kılıyor. Bu karmaşanın önüne geçilebilmesi için teşvik koordinasyon ofisleri kurulması veya tüm teşvik mekanizmasının tek elden yürütülmesinin faydalı olacağını düşünüyoruz. Bir diğer konu ise  TL'ye dönün çağrısı. Bu çağrıyı yerinde buluyoruz ancak öncelikle kamu kurum ve kuruluşlarının TL'ye dönmesi gerektiğini düşünüyoruz. Örneğin, Ereğli Demir Çelik ve PETKİM'in iç piyasa satışlarını dövizle gerçekleştiriliyor olmaları. Türk Lirası olarak hiçbir şekilde ödeme kabul etmeyen bu kurumlar, döviz kurlarının sürekli değiştiği bu dönemde firmaları zora sokuyor. Türk lirasının değerinin korunmaya çalışıldığı ve vatandaşın elindeki dövizleri bozdurduğu bir dönemde, hiç değilse bu satışların Türk Lirası ile yapılması daha anlamlı olacaktır diye düşünmekteyiz.”

 

Muğla'nın teşviklerden yararlanamadığını ve bunun gerekçelerini aktaran Başkan Karakuş: “Muğla, turizm gelirlerinin fazla olması nedeniyle gelişmiş iller sıralamasında 8'inci sırada yer alıyor. Bu nedenle birçok teşvik uygulamasında İstanbul, İzmir gibi sanayi yoğun ekonomiye sahip illerle beraber 1'nci bölge kapsamında değerlendiriliyor. 1'nci bölgeye açılan teşvik programlarının Muğla'nın ekonomik yapısına yönelik olmadığını vurgulamak istiyorum. Muğla kendi bölgesine uygun olan kırsal kalkınma vb. teşvik programlarından yararlanamamaktadır.  İlimizin, bölgenin ekonomik yapısına daha uygun teşviklerden yararlanmasına olanak sağlanması gerekmektedir.” dedi.

 

Göcek tünelinin ücretli olması ve Yatağan-Bodrum arasındaki yolun yıllardır bitmediğine de değinen Başkan Karakuş, bu durumların turizmi olumsuz etkilediğine de vurgu yaptı.

 

Başkan Karakuş'un ardından kürsüye gelen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi, “Muğla gerçekten Türkiye'nin ortak değeri, ortak varlığıdır. Dünyanın en güzel tabiatı, doğası, denizleri ve ormanı. Deniz kenarında dolaştığınız zaman Muğla daha bir güzeldir. Dünya'da böyle bir güzellik başka yerde yok. Bu güzel Muğla'mızı koruyacağız. Korurken de hem ülkemize hem de Muğla'mıza, Muğla'mızın insanlarına en büyük ekonomik katkıyı sağlanmasını sağlayacağız. Evet, Muğla bizim kalkınma yatırım teşvik sistemimizden 1'nci bölgede. Yani en az teşvik ettiğimiz bölge. Muğla'ya özel çalışmalar yapalım. 2016 yılında yaptığımız bütün çalışmalarda gerek ihracat desteklerimiz gerekse proje bazlı yatırım teşvik sistemimiz bunu sağlıyor. Tarım ve gıda teknoloji ile ilgili yatırımlarda bilişim haberleşme teknolojileri, sağlık teknolojileri, enerji teknolojileri gibi alanlarda dünyanın en etkili teşviklerini veren ülkeyiz. Bu yatırım teşvik sistemi bir bölgesel kalkınma yatırım teşvik sistemi değildir. Türkiye'nin kendi devlerini yaratma projesidir. Geçen sefer buraya geldiğimde turizm ticaret serbest bölgeleri ile ilgili bir çalışmamızı başlatmıştık. Şimdi geçtiğimiz ay bizim serbest bölgeler kanunumuzu tekrar yeniledik. Artık hazır haldeyiz. Bunlar bizim Muğla için bundan sonraki dönemde yapabileceklerimiz. Tarım ve tarıma dayalı teknolojiler şuan da ihracatımızda Muğla'nın en önemli kalemi.” dedi.

 

Sonrasında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Zeybekçi, 2016'ya kadar her şeyin yolunda gittiğini belirterek, “15 Temmuz'u asla unutmayın. Cumhurbaşkanımız ve hükümet olarak ekonomik zararlarını hissettirmedik. Hemen çalışmalara başladık. Türkiye yoluna devam etti. 18 Temmuz Pazartesi günü Türk finans sistemi dünyanın bütün sistemleri ile entegre biçimde tıkır tıkır çalışıyordu. 15 Temmuz bir darbe değil işgal girişimiydi. Türkiye'nin bir bölümünün koparılıp başka bir yerlere bağlanması girişimiydi. Bu aziz millet demokrasi destanı yazdı.” dedi.

Bakan Zeybekçi, MUTSO Başkanı Bülent Karakuş'un PETKİM ve Ereğli Demir Çelik'in dolarla çalıştığını hatırlatması üzerine TL'ye dönülmesi için çalışma yapacağı sözünü verdi. Zeybekçi, “Gereğini yapacağım, bundan emin olun. Çünkü bakanlığın kararı yayımlandı. Serbest bölgeler yurt dışı sayılır. Serbest bölgelerdeki tüm faaliyetleri TL'ye çevirdik zorunlu olarak. Bunlara da mutlaka gereğini yapacağız.” diye konuştu.


Türkiye'nin büyümek zorunda olduğunu vurgulayan Zeybekçi, sözlerine şöyle devam etti: “65. Hükümet olarak Türkiye'yi büyüteceğiz. Bunu da illaki özel sektör eliyle yapacağız. İhracata dayalı daha fazla üretimle Türkiye'yi büyüteceğiz. Bunun başka mucizesi yok. Bir zamanlar kurtar baba vardı. Artık kurtaracak babalar falan yok. Bu millet kurtaracak. 100 liralık verginin 87 lirası faize gidiyordu. Şimdi 100 liralık verginin 10 lirası faize gidiyor. Başımıza ne geldiyse bundan geldi.”

 

Türkiye bütçesinin en büyük açığının sosyal güvenlik olduğuna işaret eden Bakan Zeybekçi, “Bütçe açığı yaklaşık 5 trilyon TL'dir. Sırf iktidara gelebilme hırsıyla millete yapılan haksızlık. Maalesef Türkiye kaybetti. Bunlar olmasaydı bugün dünyada 14'üncü Avrupa'nın 4'üncü büyük ekonomisiydik. Sistem yüzünden ödüyoruz bunları. Türkiye bu sistemden kurtulmalı.” ifadesini kullandı.