BODTO, Antalya Yörex Fuarına Katıldı
Bodrum Ticaret Odası (BODTO), Antalya Expo Center'da düzenlenen 5. Yöresel Ürünler Fuarı'na (YÖREX) Muğla ili standıyla katıldı.
07.01.2015 08:37
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin (TOBB) desteği ile Antalya Ticaret Borsası (ATB) tarafından bu yıl 5'incisi düzenlenen Yöresel Ürünler Fuarı (YÖREX), Antalya Expo Center'da 22-26 Ekim 2014 tarihleri arasında gerçekleşti. 62 il ve KKTC'den 325 katılımcının 113 stantta temsil edildiği YÖREX fuarına GEKA'nın koordinasyonluğunda Odamız, Muğla ili standı ile katıldı. Muğla ili fuarda; Bodrum Ticaret Odası, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası, Milas Ticaret ve Sanayi Odası ile Bodrum Esnaf Odası tarafından tanıtıldı. Odamızı temsilen fuar açılış törenine BODTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Fuat Önder ve BODTO Yönetim Kurulu Üyesi Alper Özşeker katıldı.
Fuarın açılış töreninde konuşan TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, markalaşmanın önemine değinerek "Markanın ne faydası var? Marka olunca bir ürünün değeri 10 liradan 100 liraya yükseliyor. Markalaştırdığınız zaman zenginlik gelir. Yöresel ürünlere hem sahip çıkıp, hem de zenginleşin. Ürününü marka yaparsan zenginleşirsin, marka yapamazsan ise sıradan bir mal haline gelir." dedi.
Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da, binlerce yıldır medeniyetlere ev sahipliği yapmış Anadolu'nun, mutfaktan el sanatlarına çok zengin bir kültüre sahip olduğunu, Yöresel Ürünler Fuarı'nın da ekonomik değerinin yanı sıra kültürel mirasın tanınması açısından da önem taşıdığını söyledi.
Dünya bir taraftan küreselleşirken, bir taraftan da yerelleşmenin güçlendiğini kaydeden Yılmaz, küreselleşme ve yerelleşmenin iç içe geçtiği bu dönemde özgün ve kültürel ürünlerin kırsal kalkınmanın aracı olacağını bildirdi. Ayrıca Bakanlık olarak kırsal kalkınma stratejisinin yenilendiğini de belirten Yılmaz, Yüksek Planlama Kuruluna sunulmuş planla yöresel ürünlerin, çok daha güçlü destek bulacağını aktardı.
Bakan Yılmaz, yöresel ürünlerin korunması ve hak ettiği değeri bulabilmesi açısından coğrafi işaretlerin de çok önemli olduğunu ifade ederek, coğrafi işaret konusunun üzerinde ise herkesin daha fazla durması gerektiğini vurguladı. Yılmaz, bu yıl Ekim ayı itibarıyla TPE'den tescil almış 179 coğrafi işaret bulunduğunu, 203 coğrafi işaret başvurusunun da inceleme aşamasında olduğunu sözlerine ekledi.
İlk gün açılış töreninden sonra stantları ziyaret eden Rifat Hisarcıklıoğlu ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz beraberindeki heyet ile birlikte Muğla Standını da ziyaret etti. Ziyaretçilere Bodrum Mandalina Gazozu, Lokumu ve Kolonyası ikram edilirken, BODTO Genel Sekreteri Prof. Dr. Fuat Önder ve YK Üyesi Alper Özşeker, Bodrum mandalinası ile ilgili bilgiler verdi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Bodrum mandalinasının ülkemizde örnek bir gelişim sergilediğini belirterek, özellikle arge-inovasyon ve yenilikçi olarak tanımladığı yerel ürünlerden katma değeri yüksek yeni ürünler elde edilme konusunda Bodrum'un öncü ve örnek olduğunu belirtti.
Standın bir diğer ziyaretçisi ise, Hürriyet Gazetesi Köşe Yazarı Yalçın Bayer'di. Bayer, ziyareti sırasında Fuat Önder'den Muğla ili ve Bodrum'un ekonomik ve sosyal durumu yanında Bodrum'da yapılan çalışmalar hakkında da bilgi aldı.
Öte yandan standımız, TOBB Akreditasyon Kurul Sekreteri Volkan Tufan ve TEPAV Yönetişim Direktörü Emin Dedeoğlu tarafından da ziyaret edilerek, Bodrum'un yerel ürünleri ve markaları konusunda görüşmeler yapıldı.
Muğla ili Seydikemer ilçesi Kaymakamı Muammer Köken ve Belediye Başkanı Yakup Otgöz ile Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Akif Arıcan da Muğla standını ziyaret ederek tanıtımı yapılan ürünler hakkında bilgi aldı.