Şahıs Tescil
Kuruluş işlemleri MERSİS Sisteminden yapılmaktadır. İlgili linke aşağıdan ulaşabilirsiniz.
 
7099 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 15.02.2018 tarihinde kabul edilmiş olup, 10.03.2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmış ve 13.03.2018 tarihli 30359 sayılı ŞİRKET KURULUŞ SÖZLEŞMESİNİN TİCARET SİCİLİ MÜDÜRLÜKLERİNDE İMZALANMASI HAKKINDA TEBLİĞ’ ile aşağıdaki konulara dikkat edilmelidir.

·      Gerçek kişi tacirler ile tüzel kişi tacirlerin yetkilileri için Ticaret Sicili Müdürlüğüne ibraz etmeleri zorunlu olan imza beyannameleri, limited şirketler ile kooperatiflerin kurucularının sözleşmedeki imzalarının onayı Müdürlüğümüzce onaylanmaya başlamıştır.

·      Anonim şirket kurucularının sözleşmedeki imzalarının onayı Müdürlüğümüzde yapılmakla birlikte noterlerde de onaylanmaya devam etmektedir.

·      Limited şirket, anonim şirket ile kooperatiflerin sadece açılış defterleri  Müdürlüğümüzce onaylanmaya başlamıştır.

·       Kurucu adına imza atacak kişinin vekil olması halinde vekâletname düzenlemeye yetkili makam veya noterlerce onanmış vekâletnamenin aslı ibraz edilir. Vekâletname de ‘’şirket kuruluşu için ‘’ ibaresi bulunmalıdır. Ayrıca şahıs firma kuruluşlarında vekâleten işlem yapılmayacaktır.

·      Vekâleten imzalanan Ana Sözleşmelerde imza yetkililerinin imza tasdik işlemlerinde huzurda bulunması zorunludur.

·      Kurucunun doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybeden kişi olması durumunda mavi kart ibraz edilir. 

·      Kurucu yabancı uyruklu ise başvuruda geçerli pasaport ibraz edilir. Kurucunu Türkçe bilmemesi durumunda yeminli bir tercüman bulundurulması zorunludur. Yeminli tercümanın noter onaylı belgesi ibraz edilir.

·      Kurucunun işitme, konuşma veya görme engelli olması halinde ve yazı ile anlamanın mümkün olmadığı hallerde Sağır ve dilsizler bakımından işaret dilinden anlayan yeminli bir tercüman ile görme engelliler ise 2 tanığın huzurda bulunması zorunludur.

 

GERÇEK KİŞİLER

Bir ticari işletmeyi kısmen dahi olsa kendi adına işleten kimseye tacir denir (TTK m.12)
Gerçek kişi tacirin ticaret unvanı kısaltılmadan yazılan  ad ve soyadından meydana gelir. Ad ve soyadına TTK.nın 46. maddesine uygun ekler yapılabilir. Unvanda; ortaklık bulunduğu izlenimini yaratacak çoğul ekler, başka kişilerin adları ve yabancı kelimeler kullanılmamalıdır.

 

Not: İşletme sahibi tescil işleminde hazır bulunmalıdır. Taahhütname ve işletme unvanı altında imza beyanı için işletme sahibinin imzası huzurda alınacaktır. 

 Şahıs Tescili İçin Gerekli Evraklar
1) Birinci sınıf deftere tabi olmak
2) Ticaret sicili Müdürlüğüne dilekçe
3) Ticaret odası başkanlığına dilekçe
4)TC Kimlik Numarası (Yabancı ise Vergi Dairesinden alınacak vergi numarası) belirtilmelidir,
5) Şahıs Yabancı uyruklu ise (1 adet noter onaylı-1 adet fotokopi) pasaport tercümesi,
6) 2 adet vergi levhası fot.
7) 2 adet yevmiye defterinin ön sayfa fotokopisi
8) Oda kaydı için kira kontratı fotokopisi
9) Oda kaydı için oda kayıt beyannamesi
10) Taahhütname ve işletme unvanı altında imza beyanı için işletme sahibinin imzası huzurda alınacaktır. 
11) Gerçek kişi firmaların kuruluşlarında firma sermayesi en az 100 TL olarak belirtilmeli, 5.000 TL üzeri sermaye beyan edilmesi durumunda belirtilen rakamın tespitine ilişkin Yeminli Mali Müşavir veya Serbest Muhasebeci Mali Müşavir faaliyet raporu ve faaliyet belgesi veya banka dekontu
 
DİKKAT! Gerçek kişi firmaların (Şahıs firmaları) kuaför, berber faaliyeti yanında manikür -pedikür salonu, cilt bakımı, saç tasarımı, kıraathane işletmeciliği şeklindeki faaliyet konuları esnaf faaliyeti olduğundan Ticaret Siciline tescil ve Ticaret Odasına kayıt yapılamamaktadır.
 
Şahıs Şirket