DÜNYA ZEYTİN GÜNÜ

2 Aralık 2019 tarihinde Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC) girişimi ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) aldığı karar ile zeytin ağacı, Somut Olmayan Kültürel Miras listesine eklendi ve..

2 Aralık 2019 tarihinde Uluslararası Zeytin Konseyi (IOC) girişimi ve Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) aldığı karar ile zeytin ağacı, Somut Olmayan Kültürel Miras listesine eklendi ve 26 Kasım gününün “Dünya Zeytin Günü” olarak kutlanılması kararı alındı. Ancak böylesi tarihsel ve uluslararası önemi olan bir gün günde zeytinlik alanını da kapsayan orman alanında kömür çıkarmak için, dinamit patlatması yapıldı. Dinamit patlatmasının video görüntüleri sosyal medyada yaygın olarak paylaşıldı. Büyük tepki çekti. Adeta, “Kör kör parmağım gözüne” dercesine denk getirilen bu zamanlama çevrecilerin büyük tepkisine neden oldu.

ORÇUNUS; “ZEYTİNE DİNAMİT YÜREĞİMİZDE PATLADI.”

Bodrum Yurttaş İnisiyatifi Sözcüsü Ali Rıza Orçunus: Zeytin Bodrum’un kırmızı çizgisidir. Sadece Bodrum’un değil. Bölgenin de vazgeçilmezidir zeytin. Zeytinin bittiği yerde bölge de biter. Yüce önder Mustafa Kemal Atatürk zeytine özel yasa çıkarırken adeta bugünkü ihaneti 100 yıl öncesinden görüyordu. Verili iktidar zeytin konusunda da Atatürk’e takılıyor. Bu nedenle “Zeytincilik Yasası” arkasından dolanarak hukuku hiçe sayıyor. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, ‘Dumanı, tozu zeytine zarar verecek hiçbir tesis zeytin sahasının 3 kilometre yakınında olamaz’ hükümde bulunmuştu. Bu artık benimse, benimseme yargı kararıdır. Tartışması olmaz. Buna karşın zeytinin anayurdunda bugün patlatılan dinamitler yüreğimizde patlamıştır. İçimizi kanatmıştır. Yasa ve hukuk önünde bu kanunsuzluğun peşini bırakmayacağız” dedi. MUÇEP Eş Başkanı Mir Bahattin Demir ise; “Sanki inadına 26 Kasım Dünya Zeytin Günü’nde kökenlerimizde dinamit patlattılar. Biz ise yaşamı patlatacağız. Yaşamdan vazgeçmeyeceğiz. ‘Önde zeytin ağaçları. Arkasında yar’ diyeceğiz.” görüşlerine yer verdi.

BODTO’DAN ZEYTİNE MÜJDE VAR

Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut S. Kocadon ise; “Yarımadamız için, bölgemiz açısından çok özel bir öneme sahiptir. Her Bodrumlu doğal olarak zeytin dostudur. Zeytin berekettir, emektir, barıştır, doğadaki ve yaşamdaki sonsuzluktur. O nedenle tarih boyunca sadece zeytin ağacı, “Ölmez Ağacı” olarak tanımlanmıştır. BODTO olarak zeytinin aynı zamanda; “Yeşil altın” olduğunun fazlası ile farkındayız. Zeytin şiirlerde, şarkılarda, kitaplarda, resimlerde özel ve haklı bir yer işgal etmiştir. Zeytinin Birleşmiş Milletler nezdinde dünya kültür mirası listesine eklenmesi, bunun tescillenmesi oldukça manidardır. Bu yıl 4.’sü kutlanan “Dünya Zeytin Günü” için önümüzdeki yıl (26-Kasım-2024 tarihinde) özel farkındalık etkinlikleri gerçekleştireceğimizi şimdiden duyuruyorum. Bu vesile ile zeytincilik sektöründe faaliyet gösteren üyelerimizin, zeytinci köylülerimizin, çiftçilerimizin Dünya Zeytin Günü’nü bolluk ve bereket dileklerimle kutluyorum ”dedi.

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras ise; “Bugün Dünya Zeytin Ağacı günü ve böyle bir günde; binlerce yıllık kültürel mirasımız olan zeytin ağaçlarımız ile birlikte doğal su kaynaklarımız, parayı ülkelerinden çok sevenlerin dinamitleriyle yok ediliyor” görüşlerine yer verdi.

Haber: Ayhan Karahan

Kaynak: https://bodrumhaberi.com/2023/11/26/dunya-zeytin-gunumuz-kutlu-olsun-mu/

https://www.bodto.org.tr/ sitesinden 30.10.2024 tarihinde yazdırılmıştır.