12. YÖRESEL ÜRÜNLER FUARI (YÖREX) ANTALYA'DA AÇILDI

Üretildiği veya yetiştirildiği yörenin adıyla anılan tarım ürünleri, gıda ürünleri, el sanatı ve sanayi ürünlerini ulusal ve küresel ölçekte tanıtmak amacıyla düzenlenen 12. YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı ANFAŞ Antalya Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı.  Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) destekleri ile 2 numaralı holde Muğla standı kurulurken, Bodrum Ticaret Odası (BODTO), Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO), Muğla Ticaret Borsası (MTB), Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO), Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) stantta birlikte yer aldı.

1-002.jpg

TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun da katıldığı fuarda BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, MUTSO Meclis Başkanı H. Koray Özcan, Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Başkan Yardımcısı Ferudun Öztürk, MTB Başkanı Hurşit Öztürk, FTSO Başkanı Osman Çıralı ve MİTSO Başkanı Reşit Özer de hazır bulundu.

3-036.jpg

Başkan Kocadon’dan tanıtıma destek

Muğla Odaları ve Borsası ile YÖREX fuarında bir araya gelen BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon Bodrum’un coğrafi işaretli ürünü Bodrum Mandalinası ve coğrafi işaret başvuru sürecini tamamlamak üzere oldukları Bodrum Guleti, Bodrum Tırhandili’ni fuarda tanıttıklarını açıkladı. “Bodrum mandalinamıza katma değer yaratmak amacı ile kurduğumuz Turunçgil Üretici Birliğimiz de fuarda bizimle birlikte yer alıyor.” diyen Başkan Kocadon Bodrum’un yöresel ürünlerini desteklemek amacı ile başlattıkları Agro-turizm rotası hakkında da Muğla Odaları ile istişare etti.

2-043.jpg

Coğrafi işaretlere odalar sahip çıkıyor

Fuara katılan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, coğrafi işaretin ürünün katma değerini artırdığını belirterek, YÖREX'den önce Türkiye'de coğrafi işaret konusunun çok iyi bilinmediğini belirtti.

6-016.jpg

Bugün Türkiye'de coğrafi işaretli ürün sayısının 1400'den fazla olduğunu ve yüzde 40'ına oda ile borsaların sahip çıktığını vurgulayan Hisarcıklıoğlu, şunları söyledi: "Bugün coğrafi işaretlerin neredeyse yarısını odalar sağlıyor. Bu coğrafi işaretler zenginlik demek, zenginliği dünyayla paylaşmak demek, onu da paraya çevirmek demek. Bunun ilk adımını attık." Yöresel ürünlere odaların, borsaların, kalkınma ajansların destek verdiğini, Türk Patent ve Marka Kurumu'nun öncülük ettiğini dile getiren Hisarcıklıoğlu, AB'ye teşvik noktasında da kendilerinin destek olduğunu bildirdi. Şu anda Avrupa Birliği'nde tescillenmiş 14 ürünün bulunduğunu aktaran Hisarcıklıoğlu, "Burada bütün iş zenginliklerimizi paraya çevirmek, bu amaç doğrultusunda düzenlenen bu fuara destek verenlere teşekkür ediyorum." dedi.

5-023.jpg

Antalya Ticaret Borsası öncülüğünde, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) desteğiyle organize edilen YÖREX’te bu sene 500'den fazla katılımcı yer alırken, Anadolu'nun dört bir yanından yüzlerce yöresel ürün sergilendi. Yöresel ürünlerin, lezzetlerin yer aldığı fuar, 5 Kasım'a kadar açık kalacak.

4-035.jpg

https://www.bodto.org.tr/ sitesinden 27.07.2024 tarihinde yazdırılmıştır.