Turizm sezonu, okulların da kapanmasıyla bölgemiz genelinde başladı. Bu nedenle yoğun geçecek bu aylarda tüm üyelerimize öncelikle bol kazançlı bir sezon diliyorum.
Her ay dergimizde farklı konularla birlikte Bodrum ekonomisinin nabzını tutmaya çalışıyoruz. Bu ay ise bölgemizi diğer turizm kentlerinden öne çıkaran önemli ve değerli bir turizm ürünü olarak “mavi yolculuk” konusunu işledik.
“Mavi yolculuk” terimi hepimizin bildiği gibi, sevgili Halikarnas Balıkçısı ve arkadaşları Bedri Rahmi Eyüboğlu ve Azra Erat tarafından Dünya deniz turizmi literatürüne kazandırılmıştır. Bu nedenle Bodrum"a kattığı nice güzel anı gibi mavi yolculuğu Bodrum"dan tanıtan bu önemli kişilere minnet borcumuz vardır…
Yarımadamızda doğa, iklim, rüzgar ve dalgaların elverişli olmasıyla mavi yolculuk diğer bölgelere göre öne çıkmış ve değer kazanmıştır.
Geçmiş tarihimize bakarsak, başta Yunan adaları ile yolcu ve yük taşımacılığı, sünger ve balıkçılık ile başlayan denizcilik sektörü, sonrasında turizm ile birleşmiş ve çok geniş bir alana yayılan sektör haline gelmiştir.
Türkiye"de mavi yolculuğun %90"ının Muğla kıyılarında yapılmaktadır. Dünyada ise en büyük gulet turu Türkiye"dedir. Özellikle Bodrum bu konuda oldukça fazla kapasitenin yanında nitelikli yaklaşık 10 bin deniz yatak kapasitesi ile turizm olanaklarında lüks ve yüksek harcama kapasitesine cevap verebilmektedir. Kara turizmine göre yaklaşık 5 kat, tekne kalitesinin yükselmesiyle 10 kata ulaşan turizm gelirlerine sahiptir.
Çanakkale"den Antalya Fasilis"e kadar uzanan kıyı boyunca toplam 239 mavi yolculuk rotası bulunmaktadır.
Mavi yolculuk turizm ile gelişse de, Bodrum"da üretilen gulet ve tirhandiller, ustaların ellerinde yoğrularak Bodrum"a değer kazandıran birer marka olmuştur. Bu nedenle yat imalatı ayrıca önem kazanan sanayi sektörümüzdür.
Yat imalat sektörü 12 ay devamlılığa sahip, istihdam ve ihracata sağladığı katma değer nedeniyle, rekabet edilebilirliği yüksek bir sanayi kolu olarak, mavi yolculuk, bakım onarım ve üretim ile birleşerek, ülkemizde farklı ve önemli bir bölge olarak Bodrum"dan yayılmaktadır.
Bölgemiz bu güzelliğe, doğaya, coğrafyaya ve altyapıya sahipken, görevimiz, öncelikle mavi yolculuk rotalarımızdaki alanların doğal yapısının korunmasıdır. Doğal ve kültürel değerlerimizin varlığını sürdürmesi ve korunması en büyük temennimizdir.
Deniz turizmine hizmet veren koylara otel yapılamayacağı gibi yol ile ulaşımının da engellenerek, bu güzel koylarımızda korumayı artırmamız gerekir.
Geçtiğimiz günlerde aramızdan ayrılan büyük denizci “Sadun Boro”yu da buradan rahmetle bir kez daha anıyoruz.
Aganta Burina Burinata! “Şimdi sefer vakti...”
En derin sevgi ve saygılarımla…
Mahmut S. KOCADON
Yönetim Kurulu Başkanı