BODTO Haberleri
MESLEK KOMİTELERİ MÜŞTEREK TOPLANTISI YAPILDI
Değerli Üyelerimiz,
02.11.2018 15:32

5174 sayılı kanun kapsamında Odamız meslek organlarından meslek komitelerinin 6 ayda bir gerçekleştirdiği müşterek toplantılarının 2018 yılı ikinci toplantısı 01 Kasım 2018 Perşembe günü BODTO'da gerçekleşti.

Bodrum Ticaret Odası'nda faaliyet gösteren 10 meslek komitesinde 70 meslek komite üyesinin katıldığı toplantının gündemi 2018-2019 ekonomik değerlendirme ve BODTO faaliyetleri oldu.

Açılış konuşmasını yapan BODTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut S. Kocadon, “Bodrum Ticaret Odası'nın doğrudan üyelerle temas halinde olan en önemli yapılanması meslek komitelerimizin daha etkin çalışması için çalışmalar yürütmekteyiz. Bunlardan ilki her komiteye bir yönetim kurulu görevlendirmesiydi. Bu belki de diğer odalara da örnek olacak bir başlangıç. Öte yandan da Boğaziçi Üniversitesi katkısıyla komitelerimizin eğitim, toplantı ve proje üretmelerinin önünü açabilmek adına önümüzdeki günlerde bir faaliyetimiz gerçekleşecek. Unutmayalım ki üyelere faaliyetlerimizi ve kurumsal yapımızı en doğru sizler aktaracaksınız. “diyerek görüşlerini dile getirdi.

Odamız Meclis Başkanı İlhan Ersan ise, meslek komitelerinin oda faaliyetlerinin temel yürütücüsü ve önemli bir temsilcisi olduğunu belirttiği konuşmasının ardından, 2018-2019 yılları ekonomik değerlendirilmelerinin yapılması amacıyla davet edilen konuşmacıları kürsüye davet etti.

Gündemi değerlendirmek üzere, QNB Finansbank Genel Müdür Yardımcısı ve İç Sistemler Başkanı Bülent Yurdalan, QNB Finansbank Yatırım Baş Ekonomisti ve Ekonomist Burak Kanlı, QNB Finansbank Perakende Ve Varlık Yönetimi Direktörü Soner Küçük, QNB Finansbank Antalya Şube Müdürü Anıl Alperat ve QNB Finansbank Yatırım Bodrum Şube Müdürü Şakir Kara hazır bulundu.

QNB Finansbank Yatırım Baş Ekonomisti ve Ekonomist Burak Kanlı ekonomik değerlendirmelerde bulunduğu konuşmasında, en önemli sorunun şirketlerin üzerindeki belirsizlik olduğunu, bu nedenle en acil yapılacak önlemin bu belirsizlik tablosunun dağıtılarak, özel sektörün borçlanma problemin çözümü olduğunu söyledi. Ekonomik dalgalanmanın işaretlerinin uzun bir dönemden beri sinyallerinin verildiği ancak, sorunların kabul edilmeyip, geç önlem alınmasının, 2019 yılını sıkıntıya sokacağını belirten Burak Kanlı, “son dönemde AB üyesi Yunanistan başta olmak üzere, ekonomik kriz yaşayan ülkelerin gayri safi yurt içi hasılasına baktığımızda gördük ki, bu ekonomilerde inşaat sektörünün payı %2'lerden %11'ler seviyesine çıkmış. Ülkemizde ise bu oran %9,6. Bu nedenle bizim kompleks ürün üretimine yönelmemiz şart. En alt kademeden başlayarak eğitim seviyemizi yükselterek yabancı yatırımcıların ülkemizde ki yatırımlarını artırmalıyız.”dedi.

Burak Kanlı'nın ardından konuşan QNB Finansbank Genel Müdür Yardımcısı Bülent Yurdalan, enflasyonun etkisinin göz önünde bulundurulduğunda 2019 yılında Türkiye'nin küçülmeye gideceğini belirttiği konuşmasında, “ her 5 yılda bir yatırım alanlarımız daha da daralıyor ve krizlerle uğraşıyoruz. Süratla ülkemizin tarımsal sanayiyi geliştirmesi şart. Örneğin Hollanda tarımsal üretimde ciddi manada ihracat yapıyor. Üretimin olmadığı, gelir getiren yatırımlar yapılmadığı için bankacılık sektörü para bulamıyor. Varlıkları da etkin kullanmayı becermeliyiz. Ülkemizin paradan para kazanmaktan vazgeçip üretim ekonomisine geçiyor olmamız gerekiyor.” diyerek değerlendirme yaptı.

2019 yılında yatırım yapılabilir mi?

Bu konuda yatırımın geri dönüşümünden, kazancından emin olunduğunda yatırım yapılması gerektiği, yatırımcının bilinçli olmasının, risklerini doğru analiz edip, negatif alanlar için önlemlerin alındığı bir yatırımın başarılı olacağını söyleyen Bülent Yurdalan, “Bodrum'u bu ülkenin aydınlık ve medeniyet yüzüdür, bu nedenle turizm ile üretimin birlikte geliştirilmesi Bodrum'un avantajına olacaktır” diyerek konuşmasını tamamladı.

Meslek Komite üyelerinden gelen soruların cevaplandırılmasının ardından toplantı sona erdi.