BODTO ÜYELERİN TEK DURAK OFİSİ HALİNE GELDİ
21.03.2018 09:53

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'ne (TOBB) bağlı odalarda faaliyet gösteren ticaret sicil müdürlükleri 'tek durak ofis' haline geldi. Şirket kurmak isteyen girişimciler artık tek tıkla tek noktada bütün işlerini tamamlayabilecekler.

Ticaret hayatına yeni girecek girişimcilerin önündeki engelleri kaldırmak amacıyla TOBB'a bağlı Odaların girişim ve önerileriyle geliştirilen, işlemlerin hızlanması ve üyeler açısından kolaylaştırılması amacıyla çıkarılan Kanun kapsamında şirket kurulurken yaşanan bürokrasi kaldırıldı, maliyetler ve prosedür minimum noktaya geldi. Şirket kuruluş işlemleri artık başka bir yere gitmeye gerek kalmadan, sadece odalarda faaliyet gösteren ve 'tek durak ofis' olarak tasarlanan ticaret sicil müdürlüklerinde yapılacak.

Uzun işlemler yerine, 'tek tık tek durak' anlayışı geldi

Tescil işlemlerinin nihai olarak yürütüldüğü Bodrum Ticaret Odası bünyesindeki Bodrum Ticaret Sicil Müdürlüğündeki işlemler kapsamında üyeler önce MERSİS'e giriş yapıp şirket sözleşmesi oluşturup ardından sermaye blokajı ve Rekabet Kurumu payını ödemek için bankaya gidiliyordu. Noterde imza tasdiki ve imza beyannamesi yaptırıp ardından tekrar Odaya gelinip kayıt, tescil ve ilan işlemleri gerçekleştiriliyordu. Notere gidip ticari defterlerin açılış tasdiki yaptırılıyordu. Ticaret sicili müdürlüklerinde kâğıt ortamında doldurulan işe başlama bildirimi vergi dairelerine gönderiliyor ve yoklama memuru bekleniyordu. Yoklama memuru iş yoğunluğuna göre bazen ertesi gün, bazen bir hafta sonra ancak yoklamayı gerçekleştirebiliyordu. Yoklama memuru onay verince vergi kimlik numarası oluşuyor, daha sonra fatura bastırıp ticari faaliyete başlanabiliyordu. Ayrıca SGK'ya kuruluş bildirim formu iletilip yine bu formu kâğıt ortamında ticaret sicili müdürlüğüne iletiliyor ticaret sicili müdürlüğü de 10 gün içerisinde SGK'ya iletiyordu.

Sekiz prosedürden oluşan şirket kuruluş süreci artık tek prosedüre indirilerek, şirket kurmak isteyen girişimcinin MERSİS'e girmesi ve Odaya gelmesi ile azaltılmış oldu.

Böylece; Tek Tık, Tek Durak ile şirket kurulmuş, tüzel kişilik kazanmış, vergi ve sosyal güvenlik kaydı yapılmış, ticari defterleri tasdik edilmiş, oda kaydı tamamlanmış olarak Oda'dan ayrılmış olacak.

Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut S. Kocadon; “Odamız artık üyelerine tek durak ofis olarak hizmet vermeye başlıyor. Üyelerimizin yıllardır bizden talep ettiği, harç ödemelerini Odamız bünyesinden tahsil edilmesi yönündeki beklentilerini her zaman TOBB ve Bakanlıklar nezdinde dile getirdik. Bu görüşmelerimizin de etkisiyle, artık işletmelerimizin en önemli ihtiyacı olan zaman kavramının önem kazandığı bilgi çağında artık oda-banka-noter arasında gidip gelmeyecek, tüm işlemleri Odamızda tamamlayabileceklerdir. Odalarımız Kamunun pek çok görevini yerine getirmektedir, bu çerçevede ticarete yön veren Odalarımız üyeleri için tek durak olmuştur.” diyerek görüşlerini dile getirdi.