TURİZM SORUNLARI İÇİN PAYDAŞLAR BODTO’DA TOPLANDI
05.05.2017 11:00

4 Mayıs Çarşamba günü, Bodrum Ticaret Odası konferans salonunda Bodrum Kaymakamlığı tarafından Turizm Değerlendirme Toplantısı gerçekleşti. Kaymakam Bekir Yılmaz yönettiği toplantıda turizmcilerin sorunlarını dinleyerek konu ile alakalı paydaşlardan sorunlara çözüm getirmelerini istedi. Turizmdeki kalite sorunu, 12 ay turizm, gümrük kapılarında bekleme yaratan uygulamalar, yabancı bandrollü tekneler, gürültü kirliliği, kaldırımlardaki fazla masalar, hanutçuluk, şehir içi trafiği, çöp döküm alanı sorunu ve tabela kirliliği ele alınan konular arasındaydı.

Bodrum Ticaret Odası konferans salonunda, Bodrum Kaymakamlığı tarafından 4 Mayıs Çarşamba günü gerçekleştirilen Turizm Değerlendirme Toplantısına katılanlar arasında, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum İlçe Emniyet Müdürü Haluk Baş, Bodrum İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Ömer Faruk Karaşahin, Bodrum Sahil Güvenlik Komutanı Tümamiral Hakan Üstem, Bodrum Vergi Dairesi Müdürü Şebnem Tokbay,  İlçe Yazı İşleri Müdürü  Muammer Şaşmaz, Bodrum Gümrük Müdürü, Liman Başkanı Türker Kutlu, Muğla Büyükşehir Belediyesi Deniz ve Kıyı Tesisleri Şube Müdürü, Bodrum Belediyesi yetkilileri, BODTO Meclis Üyesi Şenel Tuncer, BODTO 9 Nolu Meslek Komitesi üyeleri Adnan Caner ve Hüseyin Özsu, BOYD Başkanı Serdar Karcıoğlu, TÜRSAB Başkanı Sevinç Gökbel, BODER Başkanı Halil Özyurt, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi Meclis Başkanı Hayri Rüştü Tezcan, BOTAV Genel Sekreteri Cemil Bayraktar ve Bodrum Kent Konseyi Başkanı Mustafa Demiröz ile Bodrumlu turizmciler yer aldı.

Kaymakam Bekir Yılmaz: “Turizmdeki sorunları çözüm sürecine koyalım, kimse topu birbirine atmasın. Buradan çıkardığımız çözümleri deneriz, olabilecekse uygulamaya koyarız.”

Turizm sezonunun 3 aya sığdırılması ile yaşanan sıkıntıların gündeme alınması ile başlayan toplantıda, turizmde plansız gelişim nedeniyle dejenerasyon yaşandığı belirtilerek kültür turizmi için yeni çalışmalar yapılması gerektiğinin altı çizildi. Tarihi ve arkeolojik zenginlik bakımından Bodrum'un çok şanslı olduğuna, dikkati çeken Kaymakam Bekir Yılmaz, “Eko-turizm faaliyetlerine önem vermeli, sürdürülebilir turizm için çalışarak, Bodrum Leleg Yolu gibi projeleri arttırmalıyız. Turizm sezonunu uzatmaya çalışmalı, kongre turizmi, spor turizmi, yat turizmi gibi faaliyetleri geliştirmeliyiz.” dedi. Bodrum'da kamu hizmetlerinin 150-200.000 kişiye göre planlandığı ancak yazın nüfusun 1 milyonu bulması ile hizmet sunmada yetersiz kalındığının altını çizen Kaymakam Bekir Yılmaz, “Zor bir süreçten geçiyoruz, ancak aklın yolu birdir hep birlikte bunları atlatacağız.” dedi.

BODTO 9 Nolu Meslek Komitesi, Deniz turizminde yaşanan liman içi trafiği hafifletmek için Bodrum'da iç ve dış limanın ayrılması gerektiğini önerirken, yabancı bandrollü teknelerde kaçak çalıştırılan personel sorununa dikkat çekildi. Şehir içi trafik sorunu konusunda sunulan çözüm önerileri arasında, Cevat Şakir Caddesinin Bodrum limanı boyunca araç trafiğine kapatılması, sadece işletmelere mal taşıyan araçlara belli saat aralıklarında izin verilmesi, Bodrum içindeki okul bahçelerinin yaz sezonunda otopark olarak değerlendirilmesi önerileri dikkat çekti. Toplantıda Bodrumlu işletmecilerle bir araya gelinerek, ilçedeki ses kirliliği hakkında kuralların hatırlatılması için görüşmeler yapılması karar alınırken, gümrük girişlerinde yüz tanıma sistemi ile işlemlerin hızlandırılması, limana giriş yapacak fazla sayıda yolcu taşıyan teknelerin varış saatleri arasının en az 30 dakika süre bırakılması önerildi.