Muğla Odaları Haberler
ZEYTİNİN OSCARLARI MUĞLA’DA VERİLDİ
04.04.2017 12:02

Muğla'da Duyusal Analiz Laboratuvarının açılışı gerçekleştirildi. Ardından Zeytindostu Derneği tarafından düzenlenen Zeytinin Oscarları Ödül Töreninde, zeytin ve zeytinyağı kapsamında düzenlenen yarışmalarda dereceye giren firma ve kişilere ödülleri takdim edildi.

Muğla Ticaret Borsası yeni hizmet binası bünyesinde hayata geçirilen Duyusal Analiz Laboratuvarının açılışı 1 Nisan Cumartesi günü gerçekleştirildi. Açılış törenine Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Yatağan Belediye Başkan Yardımcısı Tarcan Oğuz, Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş ve Başkan Yardımcısı Mehmet Dişcigil, Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hasan Gökmen ve Zeytindostu Derneği Abidin Tatlı başta olmak üzere tüm zeytin dostları katıldı. Laboratuvarın açılışında konuşan Zeytindostu Derneği Genel Sekreteri Atilla Totoş, laboratuvarın amacı, kapsamı ve gerçekleştirilecek çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Zeytinin Oscarları

Aynı gün akşam, Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezinde bir ödül töreni gerçekleştirildi. Zeytindostu Derneği tarafından düzenlenen; 10'uncu Uluslararası Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması, 4'üncü Slogan Yarışması, 4'üncü Ulusal Fotoğraf Yarışması ve 2'nci Kültürümüzde Zeytin Edebiyatı yarışmalarında dereceye giren ve ödül almaya hak kazanan kişi ve firmalara ödülleri takdim edildi.

Ödül törenine Vali Yardımcısı Bestami Alkan, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, Muğla Ticaret Borsası Başkanı Hasan Gökmen, Milas Ticaret ve Sanayi Odası (MİTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer başta olmak üzere il protokolü, Zeytindostu Derneği üyeleri ve ödül almaya hak kazanan kişi ve firma temsilcileri katıldı.

Açılış töreninde konuşan Zeytindostu Derneği Abidin Tatlı, şunları kaydetti: “10 yıl önce başlayan yolculuğumuzda çok mücadele verdik. Sektörün duayenlerinin karşısına çıktığımızda 'Siz 3-5 kişi ne yapacaksınız?' dediler. Kendi içimizde de sorunlar yaşadık. Ancak artık Muğla memecik çeşidiyle her yıl ödüller kazandırmaya başladı.”

Abidin Tatlı sonrasında, destek veren tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek, zeytinin Türkiye'deki ve dünyadaki yeri ile Zeytindostu Derneğinin çalışmalarına ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.

Açılış konuşmaları kapsamında kürsüye davet edilen MUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Karakuş, “Bölgemizin en önemli sektörlerinden biri tarım.  Bizim için zeytin ve zeytinyağının bu alandaki önemi tartışılamaz. Muğla'da zeytinyağı kullanılmayan bir yemek yok desek yeridir. Zeytincilik, Muğla'nın neredeyse tüm ilçelerinde, atadan babadan kalma zeytin arazileriyle, bizim kültürel bir mirasımız.” diyerek şunları kaydetti: “Muğla'da duyusal tadım eğitimlerinin öncüsü olduk. 2014 yılında düzenlediğimiz 8 adet zeytinyağı duyusal tadım eğitimi ile 248 kişiye eğitim verdik. Derneğin de desteği ile katılımcılara doğru zeytinyağının nasıl olması gerektiğini anlatmaya çalıştık.  Yaptığımız bu proje ilçelerimizdeki ve diğer illerdeki kurumlara da bir rol model oldu. Arka arkaya tadım eğitimleri düzenlendi. Bu çalışmaların uzun vadedeki sonucu, bölge için son derece önemli olan memecik zeytininin coğrafi işaretinin alınması için adım atılmasıydı. Bunu da gerçekleştirdik. TÜBİTAK 1001 Proje Programına sunulan, memecik zeytininin coğrafi işaret alması projesinin ortaklarından biriyiz. Memecik zeytinin coğrafi işaret almasıyla ihracattaki katma değerimizi arttırmayı hedefliyoruz. Bundan birkaç yıl önce zeytinyağının litre fiyatı 4 TL mi olsun 5 TL mi olsun diye konuşurken bugün artık hiç fiyat konuşmuyoruz. Bugün artık kaliteyi nasıl arttırabiliriz onu konuşuyoruz.”

Sonrasında kürsüye gelen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise, “Zeytinyağını çok severdik ama pek bilmezdik. Sürmesini, ilaçlamasını, budamasını hala bilmiyoruz. Buna rağmen bir dernek, ilaç niteliği taşıyan zeytinyağını mevcut ağaçlarımızla üretebileceğimizi ispatlıyor. Bu çok önemli bir başarı.” diyerek Zeytindostu Derneğine tebriklerini iletti.

Açılış konuşmalarının ardından, derneğe ve çalışmalarını destekleyen kurum ve kuruluşlara teşekkür belgeleri verildi. Sonrasında geçilen ödül töreninde, 10'uncu Uluslararası Naturel Sızma Zeytinyağı Kalite Yarışması, 4'üncü Slogan Yarışması, 4'üncü Ulusal Fotoğraf Yarışması ve 2'nci Kültürümüzde Zeytin Edebiyatı yarışmalarında dereceye giren ve ödül almaya hak kazanan kişi ve firmalara ödülleri takdim edildi.

Haber: Gamze AVCI

Fotoğraf: Büşra DALOĞLU