SIRA MANDALİNA YAĞINDA
01.03.2017 09:40

Bodrum Yarımadasının göz bebeği, mis kokulu turuncu cevher Bodrum Mandalinası için T.C. Bodrum Ticaret Odası yıllardır çalışmalarını sürdürüyor. Bodrum Turunçgil Üretici Birliği'nin kurulması, Bodrum Mandarini Coğrafi İşaretinin alınması, mandalina gazozu, lokumu, çikolata ve dondurması, mandalina kolonyası üretimi gibi birçok konuda girişimcilik sergileyen BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, Odanın inovasyon projeleri çerçevesinde Mandalina Yağı üretimine başladıklarını duyurmuştu. Bodrum mandalinasının kozmetik ve gıda sanayinde kullanılması için başlatılan yağ üretimi, BODTO'nun gelişime açık vizyonuyla gıda sektöründe unlu mamullerde de kullanılmaya başlandı. "Mandalina yağının farklı sektörlerde kullanılabilmesi için gerekli araştırmaları yaptırdık, bilimsel raporlarımızı aldık ve bu yıl önemli miktarda yağ çıkartmaya başladık." diyen Kocadon, Bodrumlu üreticileri projeye sahip çıkmaya davet etti.

T.C. Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, 10 seneyi aşkın süredir Bodrum Mandalinasının ekonomik değerinin korunması, mandalina bahçelerinin yaşatılması ve Coğrafi işaretli bir ürün olarak mandalinanın aktif tanıtılması için çalışmalar yürüttüklerini belirterek, “Mandalina inanılmaz bir değer, yeme-içme sektöründen sonra şimdi bu mis kokulu meyveyi kozmetik sektörü ile buluşturuyoruz. Uzun süren analiz aşamalarından sonra mandalina yağının faydalarını ortaya çıkarttık. Bu yağ E vitamini yönünden oldukça zengin, yani cilde dost. Kurduğumuz tesislerde GEKA desteğiyle yağ çıkarma işlemleri başarıyla tamamlandı.” dedi.

Son dönemde bir birinden başarılı çalışmalarla, yerel ve ulusal basında, adından sıkça söz ettiren Bodrum Ticaret Odası, politikaları kapsamında korunması gereken değerleri ekonomiye katmak için girişimlerine devam edecek.