Muğla Odaları Haberler
YENİLENEBİLİR ENERJİ İÇİN…
20.11.2015 16:25

GEKA ve MUTSO işbirliğince düzenlenen 2'inci Güney Ege Yenilenebilir Enerji Konferansı MSKÜ ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) işbirliğince gerçekleştirilen 2'inci Güney Ege Yenilenebilir Enerji Konferansı, 18 Kasım Çarşamba günü Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) ev sahipliğinde, Atatürk Kültür Merkezinde düzenlendi.

Konferansa Muğla Valisi Amir Çiçek, Vali Yardımcıları Ekrem Aylanç ve Rıza Dalan, Menteşe Kaymakamı Zeki Arslan, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Bayram Akça, Güney Ege Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Süleyman Alata, MUTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Dişcigil, enerji yatırımları ile ilgilenen yatırımcılar ve bilim insanları katıldı.

Konferansın açılışında konuşan GEKA Genel Sekreteri Süleyman Alata, Güney Ege Bölgesinin güneş, rüzgâr, Jeotermal ve biyogaz açısından çok önemli bir potansiyele sahip olduğunu söyledi. Alata, “Bu zenginliğin çok hızlı bir şekilde harekete geçirilmesi gerekir. Bölgenin tüm bu enerji potansiyeli ve verileri göz önüne alındığında enerji sektörünün ülke genelinde olduğu kadar kalkınma politikaları açısından Güney Ege Bölgesinin de oldukça stratejik bir alan olduğu açıktır. Biz Güney Ege Kalkınma Ajansı olarak yenilenebilir enerji yatırımları konusunda her zaman yardım ve işbirliğine hazır olduğumuzu belirtiyorum.” dedi.

MSKÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Bayram Akça, yaşlı dünyanın mevcut enerji kaynaklarını tüketmek üzere olduğunu belirterek, “Artık enerji konusunda yeni şeyler söylemek lazım. Yenilenebilir Enerji açısından Muğla bölgesi için ikisi çok ön plana çıkıyor. Bunlardan birisi güneş, diğeri rüzgâr enerjisi. Bu konuda son yıllarda çok önemli yatırımların yapıldığını biliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Açılışta konuşan ve enerjinin en önemli temel ihtiyaçlardan birisi olduğunu dikkat çeken Muğla Valisi Amir Çiçek, “Hangi alana bakarsanız bakın, yaşamın sürdürülebilmesi için olmazsa olmazlardan birisi enerjidir. Bu enerjinin kaynakları sınırsız değildir. Yaşamımızı, kaynakların bittiği ana kadar sürdürebileceğimiz bilinci ile mevcut enerji kaynakları bitmeden yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmemiz gerekir. Yenilenebilir enerjiyi doğaya zarar vermeden nasıl üretebiliriz düşüncesi ile hareket etmeliyiz. Su akarken sadece bakmamalıyız, o sudan yararlanmalıyız. Rüzgârı ve güneşi enerjiye dönüştürebiliriz. Muğla en fazla güneş alan ve yatırımcılar için fizibilitesi yapılacak en uygun illerden birisi. Aklımızı kullanarak yenilenebilir enerjiyi üretmeye çalışalım. Evimizde ve çevremizdeki atıkları geri dönüşümle enerjiye çevirebiliriz. Jeotermal kaynakları kullanabiliriz.” şeklinde konuştu.

Biyogaz, rüzgar, jeotermal ve güneş enerjisi ana temaları çerçevesinde düzenlenen konferansta; Yenilenebilir Enerji Santralleri kurulumu mevzuat süreci, yenilenebilir enerji santralleri örnek uygulamaları, finansman destekleri ve yeni teknolojiler konuları ele alındı.